VEILIG OP WEG - DUURZAME MOBILITEIT

Verkeersveiligheid is en blijft één van onze belangrijkste speerpunten. We willen dat alle weggebruikers, van fietsers tot automobilisten en voetgangers, zich veilig voelen in onze gemeente. Ons fietscirculatieplan is hiervan een mooi voorbeeld dat  in detail te raadplegen is via de gemeentelijke website. We zullen doorgaan met het verbeteren van onze infrastructuur, zoals op de Statiewijk, in onze centra, in de Kerkhofstraat, Kapelstraat, Hoogstraat, Stationsstraat, Lanklaarse Steenweg, Schansdijkstraat en de Tiendenschuur. We zullen ook zorgen voor veilige oversteekplaatsen, vooral in schoolomgevingen en aan onze attractiepolen. Binnen het nieuwe Openbaarvervoersplan van De Lijn blijven we streven naar een betere ontsluiting van Niel-bij-As.

Veilig en aangenaam fietsen: We zetten verder in op veilige en comfortabele fietspaden met goed zichtbare oversteekplaatsen en veilige kruispunten. We implementeren ons fietscirculatieplan voor een betere doorstroming en veiligheid.

Schoolstraten: Rondom de Asserse scholen richten we schoolstraten in. Op die manier garanderen we de veiligheid van onze kinderen bij het begin en einde van de schooldag. In overleg met de scholen en de ouders blijven we werken aan een veilige en vlotte verkeerssituatie.

Duurzame mobiliteit: We promoten onze deelauto en breiden het netwerk van laadpalen uit voor een duurzame toekomst. We blijven ijveren voor een betere busverbinding voor Niel-bij-As.

Verkeersveiligheid: Samen met het Vlaams Gewest zullen we de Bevrijdingslaan en Steenweg herinrichten. En op die manier zorgen we voor afgescheiden fietspaden en veilige kruispunten net zoals dat ook al gebeurde in de Stationsstraat.

GENIETEN EN BELEVEN - GASTVRIJE GEMEENTE

As is een gemeente waar altijd iets te beleven valt dankzij een rijk aanbod aan vrijetijdsactiviteiten, toerisme, sport, cultuur en de vele jeugdvoorzieningen. Onze bibliotheek, sport- en cultuurfaciliteiten en het actieve verenigingsleven zorgen ervoor dat er voor iedereen iets te doen is. We blijven onze verenigingen financieel en materieel steunen. En ook zelf organiseren we als gemeentebestuur tal van evenementen die bijdragen aan de bruisende sfeer van onze gemeente.

 

Onze vernieuwde stationssite en de herinrichting van ons centrum zullen zorgen voor aantrekkelijke nieuwe belevingsplekken. Ook het gemeenteplein aan het administratief centrum krijgt een nieuwe en natuurvriendelijke look.

Ons doel is om van As een levendige en gastvrije gemeente te maken waar iedereen kan genieten van een rijk sociaal leven en een breed scala aan activiteiten.

Kunst en cultuur:  We organiseren comedyavonden en culturele voorstellingen in samenwerking met partners zoals Cabanas, Neos, Tijl & Nele, Haute Cuisine, Semper Arte, de fanfare en vele andere culturele partners. We zetten verder in op onze eigen activiteiten zoals de jaarlijkse kunstmarkt en zorgen voor een aantrekkelijk tentoonstellingsbeleid op unieke locaties.

Natuur en vrije tijd: We blijven inzetten op spelen in de natuur met een verdere uitbouw van het speelbos, de aanleg van bosgolf, discgolf, … waar kinderen en volwassenen samen kunnen genieten van onze prachtige natuur. Ook het onderhoud van onze wijkspeeltuinen is hierbij heel erg belangrijk.

Sport en activiteiten voor iedereen: We voorzien meer buitensportmogelijkheden zoals multifunctionele sportkooien. En we zetten ook in op meer activiteiten in de avonduren. Ook het uitgebreide aanbod van activiteiten van onze jeugddienst blijven we structureel ondersteunen.

Evenementen: We blijven streven naar het organiseren van grote succesvolle evenementen zoals Xmas, Buitensporig en Fantastival. We plannen ook een nieuw dorpsfeest en kleinere activiteiten op het nieuwe dorpsplein, samen met een wekelijkse lokale en duurzame markt om onze inwoners samen te brengen. Ook wijk-en buurtinitiatieven georganiseerd door onze inwoners blijven we ondersteunen en aanmoedigen.

ZORGEN VOOR ELKAAR - INCLUSIEVE GEMEENTE

Zorg en (jeugd)welzijn staan centraal in ons beleid. We streven naar een warme gemeenschap waarin iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, de nodige ondersteuning krijgt.

Onze herinrichting van de begraafplaatsen tot onderhoudsvriendelijke en toegankelijke gedenkplaatsen is een voorbeeld van ons streven naar waardigheid en respect. Het OCMW, St.- Vincentius, opvanginitiatieven en seniorenzorg zijn essentiële pijlers van ons welzijnsbeleid. Een beleid, waarin we ook zoveel mogelijk rekening houden met het wegwerken van (kinder-)armoede.

We blijven samenwerken met onze welzijnsverenigingen. En blijven ook investeren in welzijnsdiensten, kinderopvang, onderwijs en vrijwilligersbeleid. En op die manier werken we aan een solidaire, zorgzame en gezonde gemeenschap.

In de toekomst willen we nog meer en beter inzetten op de zorg voor senioren. We willen ons focussen op inclusieve initiatieven, en ook zorgen voor een zorgzame ondersteuning aan alle inwoners van As.

Seniorenzorg: We ontwikkelen een uitgebreidere dienstverlening en bieden een totaalconcept voor seniorenbeleid, met speciale aandacht voor digitalisering en inclusie.

Kinderopvang en welzijn: We streven naar een opvangplaats voor elk kind. Deze opvangmogelijkheid zullen we maximaal afstemmen op het activiteitenaanbod van onze vrijetijdsdiensten en scholen. De aanpak van kinderarmoede blijft één van onze prioriteiten.

Respectvol ingerichte begraafplaatsen: We hebben onze begraafplaatsen heringericht om deze onderhoudsvriendelijk en toegankelijk te maken voor iedereen. Op termijn worden ze een rustplek waar er plaats is voor troost en ontmoeting. We zetten verder in op het uitbouwen van een natuurbegraafplaats in een oase van rust.

Zorgzame buurten: We stimuleren de ontwikkeling van zorgzame buurten, waar bewoners elkaar helpen en samen activiteiten organiseren. Inwoners samenbrengen en hierin ondersteunen blijft onze prioriteit.

AANGENAAM WONEN - LOKAAL ONDERNEMEN

In As moet iedereen betaalbaar kunnen wonen en werken. We zetten ons in voor een evenwichtige ruimtelijke ordening die zowel woningen als ondernemingen de ruimte geeft om te groeien. Het centrum van As zal een plek worden waar we kunnen genieten van nieuw openbaar domein, nieuwe woningen, handel en horeca. We blijven ons inzetten voor duurzame ontwikkeling, waarbij we aandacht hebben voor het milieu en de leefkwaliteit van onze inwoners. Het ondersteunen van lokale ondernemers blijft een prioriteit. Daarnaast zetten we in op milieuvriendelijke initiatieven die de duurzaamheid van onze gemeente versterken, voor en door onze inwoners.

We blijven focussen op hernieuwbare energie en elektrische laadpalen voor fietsers en automobilisten. De ontharding van het openbaar domein en op privégronden zullen we aanmoedigen en stimuleren.

En ook het duurzame beheer van ons openbaar groen blijft een topprioriteit, samen met de aanpak van zwerfvuil en sluikslorten. Het groene karakter van onze gemeente moet zorgvuldig bewaard worden. De sensibilisering van onze inwoners hierover blijft belangrijk.

Betaalbaar wonen: We zorgen voor betaalbare woningen, zodat jongeren in As kunnen blijven wonen en bouwen. We pakken leegstand aan en zorgen voor een optimale benutting van onze woongebieden.

Centrumvernieuwing: We blijven werken aan de vernieuwing van onze centra met een nieuw dorpsplein, nieuwe woningen, handel en diensten. Ook de heraanleg van de volledige Dorpsstraat en de Steenweg zal aansluitend gebeuren.

Ondersteuning van ondernemers: We willen ondernemers aanmoedigen om in onze gemeente actief te worden en zullen zorgen voor een verhoging van onze starterspremie. Daarnaast zullen we ook pop-ups stimuleren op nieuwe locaties en willen we zorgen voor nieuwe handel in het centrum van As en Niel-bij-As. We ondersteunen voluit onze lokale economie en de lokale raad voor economie, op dezelfde manier zoals we ook onze andere adviesraden steunen.

Wonen voor iedereen: We blijven werken aan de vernieuwing van Ter Heide, samen met WIL (Wonen in Limburg) door duurzame renovatieprojecten. Naast de vernieuwing van de bestaande woningen zullen er nieuwe woningen komen en een kwalitatieve buitenruimte. We zullen zorgen voor ontmoetingsplaatsen en speeltuintjes.

KRACHTIG BESTUUR - VERTROUWD LEIDERSCHAP

Onze gemeente staat al jaren bekend om haar betrouwbaar en transparant bestuur. We hebben bewezen dat we effectief kunnen besturen. Onze focus ligt al jaren op een financieel gezond beleid. Sinds 2012 zijn we een schuldenvrije gemeente en kunnen we de lage belastingen voor onze inwoners blijven aanhouden.

We staan ook voor een zelfstandige gemeente As, zonder fusie, zodat we onze unieke identiteit kunnen behouden. We willen zelf blijven beslissen over de toekomst en het beleid van onze gemeente.

In de komende jaren zullen we blijven investeren in het onderhoud en de verbetering van het openbaar domein. Dit betekent goed onderhouden wegen, parken en openbare gebouwen. Allemaal inspanningen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid en veiligheid van ons zelfstandige As.

Zelfstandig As: Met een gezond financieel beleid blijven we een zelfstandige gemeente en zorgen we voor een duurzame financiële toekomst voor onze inwoners. De gemeente As is een goed voorbeeld dat kleine gemeenten zelfstandig bestuurbaar zijn. Door een goed doordacht beleid is onze gemeente al schuldenvrij sinds 2012.

Onderhoud van een toegankelijk openbaar domein: We blijven investeren in goed onderhoud van wegen, pleinen en parken. We streven daarbij naar toegankelijkheid, duurzaam groenbeheer en zorgen voor energiezuinige straatverlichting.

Duurzaamheid en groenbeheer: We zetten verder in op energie-efficiëntie en duurzame renovaties van gemeentelijke gebouwen. Op die manier besparen we op de kosten en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. We stelden een bomenplan op en zullen blijven gaan voor duurzaam bos- en bermbeheer. We onderzoeken de mogelijkheid om ook gebruik te maken van windenergie met participatiemogelijkheden voor onze inwoners. De uitvoering van ons klimaatactieplan zullen we doen samen met onze inwoners.

Goede dienstverlening: We blijven inzetten op goede dienstverlening door blijvende digitalisatie met onder andere onze gemeenteApp. Ook de uitgebreide openingsuren van het gemeentehuis en dienstverlening aan huis, zorgen ervoor dat iedereen optimaal geholpen wordt.

SAMEN BELEID VOEREN - VLOTTE COMMUNICATIE

Goede communicatie is de basis van sterk bestuur. We vinden het belangrijk dat onze inwoners niet alleen geïnformeerd worden maar ook actief betrokken zijn bij het beleid van de gemeente. De afgelopen jaren hebben we meer inspraakmogelijkheden gecreëerd, zodat iedereen zijn stem kan laten horen. Onze adviesraden zijn actiever en betrokkener dan ooit. We blijven hierop inzetten.

In de toekomst willen we deze participatie verder uitbreiden en zorgen voor nog meer interactieve platformen. Ook het aantal inspraakmomenten zal blijven toenemen. We streven naar een gemeente waar de communicatie vlot verloopt en de inspraak van inwoners centraal staat in het besluitvormingsproces. Dat laat ons toe om samen de toekomst van As vorm te geven en nog beter te maken.

Inspraak en participatie: We stimuleren burgerinitiatieven en betrekken de gemeenschap actief bij het beheer van de gemeentelijke gebouwen en vele projecten. We richten een Mobiliteitsplatform op voor inspraak en feedback van onze inwoners over de mobiliteit in onze gemeente.

Transparante Communicatie: We zetten extra in om de communicatie met onze inwoners te verbeteren en hun betrokkenheid nog meer te vergroten.

Open Overheid: Onze inwoners krijgen een centrale rol in het bestuur door middel van duidelijke, transparante en regelmatige communicatie over belangrijke beslissingen.